Pelarträd äpple för den lilla trädgården

Att kunna ha fruktträd i din trädgård, det är inte fel. Att kunna gå och plocka och äta som du vill. Om det är så att du har en ganska liten trädgård, så kanske du tänker att det inte går att ha några fruktträd där alls, men så är inte fallet. Det handlar bara om att välja rätt typ av träd. Idag finns det en typ av träd som kallas för pelaträd. Det finns pelarträd äpple så väl som det finns flera andra fruktsorter med. 

Ett pelarträd är helt enkelt ett mindre träd, fast att det saknar kronan så att säga. Trädet består helt enkelt av en kraftig huvudstam samt korta grenar som bär frukt. Trädet i sig blir inte heller så brett, bara ett par decimeter. Så den yvighet som blir på vanliga äppleträd saknas.

Anledningen att det kallas för pelare, är för att det är så trädet växer, som en pelare rakt upp. Höjden på dem blir inte så höga heller, då de brukar bli runt 1,5 meter upp till max 2 meter. Det gör att dessa träd passar bra i en liten trädgård samt att de även går att ha i kruka på balkongen eller på din uteplats.

Tack vare att det finns mindre varianter av fruktträd, så kan du ha flera stycken, med olika frukter, även om det är så att du har en liten trädgård.

Litet format av äppleträd 

Ett vanligt äppelträd kräver en hel del skötsel och beskärning, men så är inte fallet med pelaträd äpple. Den ger ändå mycket frukt, på en liten yta. Trädet i sig är så pass litet i formatet att det till och med går att plantera den i en kruka, som är lite rejälare. Det gör att även du som bara har en balkong kan ha ett alldeles eget äppleträd. 

Det var för cirka 25 år sedan som det allra första serien av pelaräpplen dök upp. Sedan dess har det kommit flera varianter och flera sorter, samt att det även finns gott om andra frukter med i detta format. 

Ett pelarträd är inte ett vanligt träd som är beskuret, utan det är helt enkelt ett träd som har detta växtsätt, att de växer upp som en pelare. Dessa smalväxande sorter har helt enkelt tagits fram för att det ska finnas bra alternativ för mindre trädgårdar. 

Goda pelaräpplen

Idag finns det som sagt flera olika sorters äpplen i form av pelarträd. Det finns både sommaräpplen, och höstäpplen så väl som det finns vinteräpplen. Bland annat finns det sorter så som Anite, Tuscna, Deja Vu och Flamenco.

Utöver att det finns en massa sorters äppelträd, så finns det även pelaträd med andra sorters frukter. Bland annat har du pelarkörsbär, pelarnektarin, pelarpäron och pelarplommon. Det gör att även om du har en ganska liten trädgård, så är det fullt möjligt att ha flera olika sorters fruktträd där. 

Du kan med fördel sätta dessa träd ganska tätt med, som en häck, eller så kan du ha dem på balkongen.