Vilka nudlar innehåller minst kolhydrater?

Är det så att du går en viss diet, som till exempelvis LCHF, så är det ofta viktigt att äta mycket lite av kolhydrater. Om du gillar att göra asiatisk mat, och vill använda dig av nudlar, så är det viktigt att välja rätt sort. En del av de nudlar som finns, de ska du helt undvika. Som snabbnudlar. Hur är det då med glasnudlar kolhydrater? Jo, dessa nudlar är faktiskt det allra bästa alternativet om du vill ha nudlar som inte innehåller kolhydrater. 

Nudlar i sig, det är en slags asiatisk pasta. Den görs på en ojäst deg som formas till långa band. Den allra vanligaste sorten är äggnudlar, som görs på ägg och vetemjöl. Sedan finns även risnudlar, som görs på mjöl från ris och sedan finns det även glasnudlar som görs på stärkelse från mungbönor.

Fördelen med glasnudlar så väl som risnudlar, det är att dessa kan du äta även om du har glutenintolerans.

Nudlar äts som de är, bara koka dem först. Sedan passar det även bra att ha nudlar i olika asiatiska maträtter samt att de även kan användas i sallader, soppor, grytor med mera. nudlarna kan fräsas, wokas eller grillas, efter att du har kokat dem.

Shirataki glasnudlar

Shirataki glasnudlar är de perfekta nudlarna när du vill laga kalorisnål mat. De påminner om vanliga glasnudlar, men har lite mer tuggmotstånd så att säga. Dessa tillverkas av konjakrot. Ser man till kalorier, så har de få, bara 14! Så de är kalorisnåla, men mättande!

Dessa nudlar måste tillagas på ett särskilt sätt. Före du kokar dem är det viktigt att skölja av dem i kallt vatten. Det eftersom att de ligger i en vätska som kan ge bismak. 

Dessa görs som sagt av konjakrot och inte av mungbönor. Konjakrot är en örtliknande växt från Japan. Det är roten av denna växt som används. Den är rik på kostfibrer. Sedan så expanderar den i magen och ger en långvarig känsla av mättnad.

Gladnudlar 

Vanliga glasnudlar, de är tunna och transparenta nudlar som görs av mungbönsmjöl. När du ska tillaga dem så är det bra att bara blötlägga dem i hett vatten. Då slipper du att de blir överkokta, eller att de blir klibbiga och går sönder.  Det är som godast då den har en slags stuns i sig. Du kan använda glasnudlar i en mäng rätter så som kalla i sallader, i vårrullar, woka dem eller ha dem i en het soppa. 

Glasnudlar har fått sitt namn på grund av sitt transparenta utseende. De är som sagt gjorda på bland annat mungbönor och är naturligt glutenfria samt att de inte heller innehåller kolhydrater. De har en fastare konsistens än vad många andra nudelsorter har. Därför passar de extra bra att ha i kalla rätter, till exempel i en sallad eller att ha dem som en slags fyllning i färska vårrullar. De kan också serveras varma om du föredrar det.

På nätet kan du hitta en mängd bra recept på maträtter med glasnudlar.