Välja en bra soffa till ditt vardagsrum

Är det så att du ska köpa dig en ny soffa att ha i vardagsrummet? Idag finns det ju ganska många olika modeller av soffa att välja mellan. När du ska välja en vardagsrum soffa, så är det bra att tänka till lite. Det så att du får en soffa du trivs med och som även passar in i själva vardagsrummet. Du kan bland annat fundera på om du vill ha en eller fler soffor samt även fundera på saker som material, kuddar, färg och stil.

När det gäller soffor, så finns det allt från hörnsoffor, bäddsoffor, tvåsittsoffor, tresitssoffor, soffa med schäslong samt andra modeller. Det du måste utgå från allra först, det är storleken på ditt vardagsrum. I ett litet vardagsrum kanske det passar bäst med en tvåsittsoffa eller en tresitssoffa i kombination med en fåtölj. I ett större vardagsrum är det lite enklare att möblera med en hörnsoffa, eller en schäslongsoffa. 

Soffan i sig bör ju även ha ett bekvämt sittdjup. Det så att du kan sitta bra i den, men även halvsitta eller ligga ner i den. Du bör gärna ta dig till ett möbelvaruhus, för att provsitta olika modeller. 

Soffans material och kuddar

En mycket viktig sak att fundera på, det är vad för material du vill att din soffa ska vara i samt om den ska ha lösa kuddar eller om det ska vara så kallade plymåer, som är fasta kuddar kan man säga. Idag finns det många olika material på soffor att välja mellan. Bland annat finns det soffor i äkta skinn/läder, konstläder och tyg. Därtill är det även bra att fundera på vad för material själva stoppningen ska vara i. En soffa kan vara stoppad med kallskum så väl som med polyester eller att den har en fjäderfyllning.

En soffa kan även ha olika varianter av kuddar. Antingen kan de vara helt lösa, vilket ser inbjudande ut, eller så är de i form av plymåer. Sittkomforten är oftast bäst med soffor som har plymåer. 

Stil och färg på din soffa

När du har valt vad för slags soffa det ska vara samt vad för material den ska vara i, så är det bra att även fundera på vad den ska vara i för stil samt vad för färg den ska ha. Det finns enfärgade soffor så väl som de kan ha olika mönster. Det kan vara idé att du matchar stil och färg med det du har i ditt vardagsrum för övrigt, så att det blir enhetligt. Fundera även på om du ska ha vissa olika detaljer på din soffa. Ibland går det att välja olika slags ben eller olika armstöd. 

Det du kan göra, det är att ta hem olika tygprover med färger för att se hur den ter sig i rummet.

Ett smart tips

Sist men inte minst, för att din vardagsrum soffa ska vara i rätt storlek, mät upp där den ska stå, samt se till att alla dörrar är stora nog så att du kan få igenom den där!